piątek, 7 listopada 2014

Majonez wegański - bez jajek

Ten majonez jest równie smaczny i prawe identyczny jak majonez jajeczny. Jego zaletą jest to, że nie ma w nich jajek, więc jak najbardziej nadaje się dla każdego na diecie wegańskiej i dla małych dzieci. Wykonanie majonezu zajmie Ci 5 minut!







Składniki:

200 ml oleju rzepakowego
150 ml mleka sojowego
2 łyżeczki białego octu winnego
1/2 cytryny, sok
2 łyżeczki ostrej musztardy (można dać łagodną)
odrobina soli


Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do kielicha blendującego (z nożami) wlewamy wszystkie składniki, włączamy i czekamy ok. 4 minuty. Gotowy majonez wykładamy do miseczki. W lodówce można go przechowywać do 4-5 dni.
*Taki majonez możemy aromatyzować ziołami, lub innym rodzajem musztardy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!