sobota, 15 listopada 2014

Piersi kaczki w marynacie limonkowej / Feldsalat mit Knusperente

Piersi kaczki najpierw marynuję w majeranku i w soku z limonki. Potem smażę, aż skórka zrobi się chrupiąca. Podaję pokrojoną w plastry na sałacie z granatem i lekko karmelizowaną gruszką.











Składniki:
400 g piersi z kaczki (2 piersi)

Marynata:
2 limonki
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

100 g sałaty roszponki
1/4 granata
1/2 dużej gruszki
1 łyżka cukru

Dressing:
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1/2 limonki, sok
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki cukru lub miodu
odrobina pieprzu i soli

Wykonanie:

1. Skórę na piersi kaczki natnij ostrym nożykiem w poprzek tworząc kratkę. Piersi natrzyj z obydwu stron majerankiem, solą, pieprzem, przełóż do miseczki i wmasuj sok z limonki. Miskę (nie używaj metalowych) zamknij i wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc.

2. Piersi kaczki wyciągnij z lodówki przed smażeniem na przynajmniej 1 godzinę, by się ociepliła. Rozgrzej patelnię i połóż pierś skórką do dołu. Smaż ją do 4 minut na każdą ze stron.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Połóż pierś na blaszce i podpiecz ok. 7-8 minut. Wyciągnij na deskę i zostaw 10 minut. Potem pokrój w plastry.

4. Wszystkie składniki na dressing wymieszaj ze sobą. Gruszkę pokrój w plastry. Na suchą patelnię wrzuć 1 łyżkę cukru, podgrzewaj aż cukier zacznie się lekko topić, ułóż plastry gruszki i karmelizuj ją krótko, po 1-2 minuty na stronę.

5. Sałatę umyj, osusz i rozłóż na talerz. Posyp ziarnami granatu, połóż gruszkę, piersi kaczki a całość skrop dressingiem.


Deutsch Version


Feldsalat mit Knusperente

Die Kombination aus zartem Fleisch, süßen Früchten und knackigem Salat ist auch ein feines Sonntagessen.

Zutaten (für 2 Personen):
2 Entenbrustfilet mit Haut (à 200 g)
Salz, Pfeffer
2 TL getr. Majoran
8 EL Limettensaft
2 EL Balsamicoessig
1 EL Rapsöl
1 TL Honig
100 g Feldsalat
2 Birnen
1 EL Zucker
1/2 Granatapfel

Zubereitung:
1. Entenbrüste abbrausen, abtupfen. Haut rautenförmig einschneiden. Mit Salz, Pfeffer und Majoran würzen. In eine Schüssel geben, mit 6 EL Limettensaft einreiben, über Nacht gekühlt marienieren.

2. Fleisch abtropfen lassen. Ofen auf 160 Grad (Umluft 140) vorheizen. Pfanne ohne Fett erhitzen, Ente auf der Hautseite, dann auf der Fleischseite je 3 Min. braten. Im Ofen 10 Min. fertig garen. Entenbrüste aus dem Backofen nehmen, locker mit Alufolie bedecken und 2 Min. ruhen lassen.

3. Übrigen Limettensaft mit Essig, Rapsöl, Honig, Salz und Pfeffer verrühren. Salat vorbereiten, auf Teller geben. Birnen abbrausen, entkernen und in Spalten teilen. Zucker in einer Pfanne schmelzen, Birnen darin 2-3 Min. karamellisieren lassen, auf den Salat legen.

4. Granatapfelkerne herauslösen, Entenbrüste in Scheiben schneiden, Beides auf dem Salat geben, diesen mit Dressing beträufeln.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!