Składniki:
500 g szynki wieprzowej
Marynata:
3 ząbki czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
5 średnich marchewek
1 czerwona papryka
150 g pieczarek
sól, pieprz
olej do smażenia
woda do podlewania
Wykonanie:
1. Mięso pokrój w kostkę. Przełóż do pojemnika, najlepiej z pokrywą. Imbir i czosnek obierz, a następnie zetrzyj, dodaj do mięsa. Do pudełka włóż gałązki rozmarynu. Mięso zalej winem, musi być nim w całości pokryte. Wstaw na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki (można zostawić przez noc).
2. Warzywa obierz, pokrój w spore kawałki.
3. Mięso przed smażeniem należy wyjąć z zalewy i dokładnie wysuszyć. Jeśli tego nie zrobisz, mięso zamiast usmażyć się, będzie się dusiło i będzie blade. Marynaty nie wylewamy.
4. Do garnka nalej trochę oleju, na rozgrzany wrzucaj kawałki mięsa, jeśli garnek jest wąski, obsmażaj mięso etapami, w przeciwnym wypadku mięso wypuści za dużo soków i będzie się tylko dusiło. Obsmażone mięso odkładaj na talerz.
5. Do garnka po smażeniu mięsa wlej trochę oleju, wrzuć warzywa i przesmaż je z 5 minut, dorzuć mięso, chwilę posmaż razem. Dolej marynatę i 3/4 szklanki wody. Gulasz duś, aż mięso zmiękknie, w razie potrzeby dolewaj wody. Pod koniec dosmacz solą i pieprzem. Możesz też gulasz zagęścić, czyli dodać z 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej uprzednio w małej ilości wody (dodatkowo żeby nie było grudek przelej przez sitko).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!