Kremowy gulasz, z dodatkiem papryki i seleru naciowego, pyszny i zdrowy. Najlepiej podawać z kaszą.
Składniki:
600 g sznycli wieprzowych
2 czerwone papryki
2 łodygi selera naciowego
szczypior
olej do smażenia
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki ostrej przyprawy z chilli (piri-piri)
sól, pieprz
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 czubate łyżeczki mąki
Wykonanie:
- Mięso pokrój w podłużne paski. Posyp cząbrem, kolendrą, curry, przyprawą piri-piri. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso i podsmaż.
- Paprykę pokrój w dużą kostkę a seler w talarki. Wrzuć do mięsa i smaż razem ok. 6-7 minut, często mieszając. Dolej 1 szklankę wody, zmniejsz ogień i duś aż mięso i warzywa zmiękkną. Gdyby woda całkowicie wyparowała uzupełnij ją. Dodaj sól i pieprz.
- Do śmietanki wsyp mąkę i wymieszaj energicznie by nie było grudek, dodaj do gulaszu i energicznie mieszając rozprowadź. Gulasz na sam koniec posyp siekanym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!