niedziela, 9 listopada 2014

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

  • Pachnąca lasem, bardzo aromatyczna i delikatna zupa.


  • Składniki:

    500 g świeżych grzybów leśnych (waga po obraniu)
    3 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    1 cebula
    2-3 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
    3 łyżki kaszki mannej
    2-3 łyżki mąki
    1/2 szklanki mleka 
  • Wykonanie:

1. Grzyby zalej ok. 2-2,5 litrami wody, gotuj na wolnym ogniu ok. 45 minut. Po połowie gotowania wrzuć liście laurowe i ziele angielskie.

2. Cebulę poszatkuj i przesmaż na smalcu. Dodaj do zupy. Pod koniec gotowania dodaj kaszkę mannę i energicznie mieszaj rózgą by nie powstały grudki. W kubeczku wymieszaj mąkę z mlekiem i zabiel zupę. Zupę dopraw solą i dużą ilością pieprzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!