Kruche, razowe babeczki nadziewane kapustą kiszoną i grzybami. Babeczki będą się ładnie prezentowały na wigilijnym stole i świetnie smakowały z czerwonym barszczem.
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki orkiszowej razowej
50 g mąki krupczatki
1 jajko
100 g masła
Farsz:
350 g kapusty kiszonej
4 suszone grzyby
150 g pieczarek
1 mała cebula
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Na stolnicę wysyp mąki, daj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
2. Kapustę przełóż do garnka, zalej wodą, włóż grzyby i gotuj do miękkości, często uzupełniając wodę gdyby wyparowała. Po ugotowaniu odciśnij całkowicie z wody i posiekaj drobno.
3. Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę, dodaj pieczarki i smaż aż puszczą soki. Dopraw solą i pieprzem. Połącz z kapustą.
4. Foremki o śred. 6 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto wywałkuj i wykrawaj koła pasujące do foremek. Wyłóż nim foremki. Spody podpiekaj w 200 st. C przez 14 minut. Wystudź.
5. Do każdego spodu nałóż ok. 1-2 łyżki farszu. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i podpiecz 10-13 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!