niedziela, 9 listopada 2014

Deser z musem truskawkowym i mascarpone


Deser robi się w kilka chwil, pyszny, kremowy z delikatnym musem truskawkowym i chrupiącymi ciasteczkami. Dzieciom bardzo smakował. Do zrobienia deseru można użyć dowolnych zmiksowanych owoców. Idealny zimą, gdy nie ma świeżych owoców.








Składniki:

500 g musu truskawkowego, może być mrożony*
5 łyżek cukru pudru
3 blaty żelatyny

250 g mascarpone
200 g słodkiej śmietanki
2-3 łyżki cukru
ok. 70 g ciasteczek amarettini 
kilka ciasteczek do dekoracji


Wykonanie:

1. Śmietankę ubij, pod koniec wsyp cukier puder i dodaj mascarpone, zmiksuj na gładki krem.

2. Mus truskawkowy zmiksuj z cukrem. Blaty żelatyny namocz w zimnej wodzie na 5 minut, odciśnij, i zalej 1 łyżką gorącej wody, by się rozpuściła. Dodaj trochę musu, wymieszaj z żelatyną a tę dodaj do całości. Mus zmiksuj i wstaw na 15 minut do lodówki.

3. Do kieliszków lub szklanek (5-6 sztuk) wrzuć po 6-7 ciasteczek, dodaj po 3-4 łyżki kremu mascarpone (zostaw trochę do dekoracji), a na niego nałóż lekko zgęstniały mus. Całość udekoruj kremem za pomocą szprycy z końcówką dekorującą. Wierzch posyp pkruszonymi ciasteczkami amarettini. Desery wstaw na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.

Mus truskawkowy powstał przez zmiksowanie świeżych i zdrowych truskawek, zmiksowane wkładamy do pudełka i mrozimy. Przed użyciem należy je dobrze rozmrozić i dosłodzić. 
Takie musy możemy robić z dowolnych owoców sezonowych, np malin, jagód, jeżyn.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!