Składniki:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 pomidor
szczypior z cebulką
1 ząbek czosnku
kilka listków pietruszki
kilka zielonych oliwek
2 łyżki słonecznika
1-2 łyżki oliwy
nieduża ilość soli
świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. Kaszę przepłócz z 3 razy wrzątkiem, zalej ponownie wrzątkiem - dwa razy więcej ile kaszy. Gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, możesz ją lekko posolić. Potem zestaw z ognia, przykryj.
2. Pomidora pokrój w sporą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, szczypior i cebulkę pokrój w drobne talarki. Pietruszkę posiekaj. Słonecznik upraż na suchej patelni.
3. Do miski włóż odpiednią dla ciebie ilość kaszy, polej oliwą i dodaj wszystkie warzywa i zioła, możesz dosmaczyć mielonym pieprzem. Sałatkę można jeść na ciepło jako lekki obiad, albo zimną na kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!