poniedziałek, 10 listopada 2014

Kasza jaglana na ciepło z warzywami

  • Kasza jaglana wyrównuje równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu i jest lekkostrawna a przy tym bardzo pożywna. Rozgrzewa organizm i zawiera całą gamę witamin. Tę kaszę warto jadać często. Moja propozycja jest wersją obiadową na ciepło, z warzywami.






Składniki:

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 pomidor
szczypior z cebulką
1 ząbek czosnku
kilka listków pietruszki
kilka zielonych oliwek
2 łyżki słonecznika
1-2 łyżki oliwy
nieduża ilość soli
świeżo mielony pieprz


Wykonanie:

1. Kaszę przepłócz z 3 razy wrzątkiem, zalej ponownie wrzątkiem - dwa razy więcej ile kaszy. Gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, możesz ją lekko posolić. Potem zestaw z ognia, przykryj.

2. Pomidora pokrój w sporą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, szczypior i cebulkę pokrój w drobne talarki. Pietruszkę posiekaj. Słonecznik upraż na suchej patelni.

3. Do miski włóż odpiednią dla ciebie ilość kaszy, polej oliwą i dodaj wszystkie warzywa i zioła, możesz dosmaczyć mielonym pieprzem. Sałatkę można jeść na ciepło jako lekki obiad, albo zimną na kolację.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!