Skłaniki:
200 g masła
140 g cukru
1 żółtko
330 g jasnej mąki orkiszowej
1 pomarańcza, skórka i sok
2 łyżki mielonego, suchego maku
lukier
kolorowe ozdoby cukrowe
Wykonanie:
1. Masło włóż do misy robota, dodaj cukier i utrzyj do białości. Dodaj żółtko, sok i skórkę z pomarańczy. Ucieraj, aż składniki się połączą. Dodaj mąkę i mak, ucieraj aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
2. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Blat posyp mąką, ciasto podsypuj lekko mąką i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Metalowymi foremkami wycinaj dowolne kształty. Piecz 10-12 minut.
4. Schłodzone ciastka możesz polukrować i posypać posypką cukrową lub zrobić inną dowolną polewę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!