Składniki:
Mokre:
1 jajko
1/2 szklanki mleka
100 ml oleju
100 g startej dyni piżmowej
1 duże starte jabłko
Suche:
200 g mąki orkiszowej
100 g mielonych migdałów
250 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Wykonanie:
1. W misce ubij jajko z mlekiem i olejem, dodaj resztę składników mokrych.
2. W osobnej misce wymieszaj składniki suche. Dodawaj je stopniowo do mokrych, wymieszaj.
3. Blachę na muffiny wyłóż papilotami (12 sztuk). Wypełnij ciastem i piecz w gorącym piekarniku przez ok. 20 minut w 200 st. C. Jeśli Twój piekarnik dopieka szybciej warto muffiny o ok. 5 minut wcześniej sprawdzić na patyczek* czy się upiekły.
* Metoda sprawdzania na patyczek polega na tym, że drewniany dosyć długi patyk wkładam w sam środek muffiny i wyciągam. Jeśli patyk jest mokry i oblepiony ciastem oznacza, że muffiny należy jeszcze dopiec. Polecam jednakże dopiekać je tak o 3-4 minuty więcej i ciągłe sprawdzanie, bo nie ma nic gorszego jak przesuszone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!