Pieczone buraczki z jabłkiem i orzechami w lekkim cytrusowo-musztardowym dressingu. Sałatka może być dodatkiem do obiadu, można ją podać na ciepło lub zimno.
Składniki:
3-4 średniej wielkości buraczki
1 duże jabłko
6-7 orzechów włoskich
1 łyżka masła
Na dressing:
1/2 pomarańczy
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
Wykonanie:
- Buraczki zawiń w folię aluminiową i upiecz w 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Po ostudzeniu obierz i pokrój w kostkę.
- Jabłko nie obieraj, pokrój w kostkę.
- Do rondelka wlej sok z pomarańczy i cytryny, dodaj musztardę, ocet balsamiczny i miód. Podgrzewaj, aż sos prawie o połowę się zredukuje. Dopraw go solą i ew. pieprzem.
- Na patelni rozpuść masło, wrzuć jabłko i lekko je zrumień, dodaj buraczki. Podsmaż krótko i wyłóż na talerz.
- Orzechy podpraż na suchej patelni.
- Podawaj na ciepło polane ciepłym dressingiem. Posyp kawałkami orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!