Składniki:
Ciasto:
150 g miękkiego masła
500 g mąki orkiszowej jasnej
200 g cukru
2 płaskie łyżeczki sody
3 jajka
300 g musu jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
100 g orzechów włoskich
2 łyżki oleju
Krem:
100 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
300 g serka kremowego, naturalnego typu Philadelphia
2 pomarańcze, skórka
1. Przygotuj dużą blachę z piekarnika. Posmaruj rogi blachy masłem i przyklej papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (grzanie - góra/dół).
2. Ciasto: wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieść w misie miksera lub robota planetarnego. Ciasto miksuj do uzyskania jednolitej masy. Wsyp orzechy i wymieszaj mikserem. Ciasto wylej równomiernie na całą blachę. Piecz ok. 30 minut. Po upieczeniu zostaw na blaszce i ostudź.
3. Ciasto pokrój na dowolnej wielkości kwadraty.
4. Na krem: miękkie masło rozetrzyj mikserem na puch, dodaj serek i cukier puder, zmiksuj na gładko, dodaj skórkę z pomarańczy. Krem wstaw na 1 godzinę do lodówki.
5. Każdy kawałek ciasta przekrój wzdłuż na pół. Posmaruj dolną część kremem i przykryj górą. Jeśli nie chcesz zjeść wszystkich od razu to ciasto trzymaj bez kremu, a smaruj krótko przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!