niedziela, 16 listopada 2014

Kardamonowy budyń z granatem

Najlepszy domowy budyń, gładki, bardzo delikatny i niezwykle aromatyczny o posmaku i zapachu kardamonu. Z granatem smakował rewelacyjnie!




Składniki:

0,5 l mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
4 całe ziarna kardamonu
1 gwiazdka anyżu
1/2 granatu

Wykonanie:

1. Połowę mleka zagotuj z kardamonem i anyżem, dodaj cukier. Mleko pogotuj jeszcze z 5 minut, uważając by nie wykipiało - zmniejsz ogień i mieszaj. Mleko przelej przez sitko do nowego garnka. Zagotuj.

2. W drugiej połowie zimnego mleka rozmieszaj mąkę i żółtka, postaraj się by nie utworzyły się grudki. Mieszankę przelej powoli do gotującego się mleka, pamiętaj o energicznym mieszaniu, bo budyń zacznie gęstnieć. Pogotuj chwilkę, aż budyń całkowicie zgęstnieje.

3. Gotowy budyń przełóż do małych szklaneczek czy miseczek. U mnie wyszły 4 małe szklaneczki.

4. Z granata wypukaj ziarna i posyp obficie budyń, natychmiast zjadaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!