Składniki:
0,5 l mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
4 całe ziarna kardamonu
1 gwiazdka anyżu
1/2 granatu
Wykonanie:
1. Połowę mleka zagotuj z kardamonem i anyżem, dodaj cukier. Mleko pogotuj jeszcze z 5 minut, uważając by nie wykipiało - zmniejsz ogień i mieszaj. Mleko przelej przez sitko do nowego garnka. Zagotuj.
2. W drugiej połowie zimnego mleka rozmieszaj mąkę i żółtka, postaraj się by nie utworzyły się grudki. Mieszankę przelej powoli do gotującego się mleka, pamiętaj o energicznym mieszaniu, bo budyń zacznie gęstnieć. Pogotuj chwilkę, aż budyń całkowicie zgęstnieje.
3. Gotowy budyń przełóż do małych szklaneczek czy miseczek. U mnie wyszły 4 małe szklaneczki.
4. Z granata wypukaj ziarna i posyp obficie budyń, natychmiast zjadaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!