Zupę dyniową podaję z fetą, prażonym słonecznikiem i chrupiącą bagietką. Tym razem do zupy wybrałam dynię francuską - muskat. Ma pomarszczoną skórkę, zwarty miąższ i jest intensywnie pomarańczowa. Smakuje orzechowo.
Składniki:
500 g francuskiej dyni Muscade de Provence (Muskatkürbis)
300 g korzenia selera
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
mielona kolendra, gałka muszkatołowa, mielony kumin
olej do smażenia
1/2 kostki sera feta
3-4 łyżki słonecznika
bagietka
oliwa
Wykonanie:
- Dynię obierz z grubsza, wypestkuj, pokrój w dużą kostkę, to samo zrób z selerem i marchewką.
- Cebulę i czosnek obierz, poszatkuj drobno. W wysokim garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż 2-3 minuty, dorzuć czosnek. Podsmaż krótko, wrzuć warzywa, smaż razem przez ok. 5 minut, często mieszając.
- Do warzyw wlej ok. 2 litry wody, gotuj aż warzywa zmiękkną. Zblenduj całość na krem i dopraw przyprawami.
- Bagietkę pokrój w małe pajdki. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż pajdki. Na osobnej patelni upraż na sucho ziarna słonecznika.
- Zupę podawaj posypaną pokruszoną fetą, prażonym słonecznikiem i chrupiącą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!