piątek, 7 listopada 2014

Zupa-krem z dyni muscat i selera

Zupę dyniową podaję z fetą, prażonym słonecznikiem i chrupiącą bagietką. Tym razem do zupy wybrałam dynię francuską - muskat. Ma pomarszczoną skórkę, zwarty miąższ i jest intensywnie pomarańczowa. Smakuje orzechowo.








Składniki:

500 g francuskiej dyni Muscade de Provence (Muskatkürbis)
300 g korzenia selera
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
mielona kolendra, gałka muszkatołowa, mielony kumin
olej do smażenia


1/2 kostki sera feta

3-4 łyżki słonecznika

bagietka
oliwa


Wykonanie:
  1. Dynię obierz z grubsza, wypestkuj, pokrój w dużą kostkę, to samo zrób z selerem i marchewką.
  2. Cebulę i czosnek obierz, poszatkuj drobno. W wysokim garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż 2-3 minuty, dorzuć czosnek. Podsmaż krótko, wrzuć warzywa, smaż razem przez ok. 5 minut, często mieszając.
  3. Do warzyw wlej ok. 2 litry wody, gotuj aż warzywa zmiękkną. Zblenduj całość na krem i dopraw przyprawami.
  4. Bagietkę pokrój w małe pajdki. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż pajdki. Na osobnej patelni upraż na sucho ziarna słonecznika.
  5. Zupę podawaj posypaną pokruszoną fetą, prażonym słonecznikiem i chrupiącą bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!