Składniki:
1 l bulionu*
3-4 ugotowane podudzia kurczaka
150 g słodkiej śmietany
2 żółtka
70 g masła
4-5 łyżek mąki
2 cytryny
5 łyżek cukru
1 garść rodzynek
1 mały słoik agrestu z kompotu
ryż
Wykonanie:
1. Rodzynki włóż do miseczki i zaparz wrzątkiem, zostaw je tak, aż do momentu użycia. Z udek zdejmij skórę a mięso odziel od kości.
2. W dosyć dużym garnku rozpuść masło, zmniejsz całkowicie ogień i mieszając dodawaj mąki. Następnie, najlepiej chochlą, dolewaj stopniowo lekko ciepły bulion. Całość zagotuj, cały czas mieszając, by się nie przypaliło.
3. W miseczce roztrzep żółtka ze śmietanką. Zahartuj gorącym sosem (dodawaj po troszku sosu ok. 2-3 łyżki i intensywnie mieszaj). Całość możesz teraz przelać do sosu, cały czas mieszając, zagotuj. Dorzuć odsączone rodzynki, mięso z udek i agrest.
4. Z cytryny wyciśnij sok, wlej do sosu, dosmacz cukrem. Jeśli sos jest dla Ciebie mało kwaskowy możesz wcisnąć sok z jeszcze jednej cytryny.
* Bulion, który używamy do potrawki to ugotowany wcześniej rosół. W rosole gotujemy też udka kurczaka. Rosół możemy ugotować dzień wcześniej, część zjeść na obiad a resztę przecedzić i wykorzystać do zrobienia potrawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!