sobota, 8 listopada 2014

Sałatka z winogronami, selerem naciowym i grillowanym kurczakiem

  • Sałatka pełna witamin i jednocześnie smaczna. Chrupiący seler naciowy, słodkie winogrona i pikantny zgrillowany kurczak w lekkim sosie jogurtowym.






Składniki:

100 g ryżu długoziarnistego
2 łodygi selera naciowego
1/2 czerwonej papryki
200 g zielonego, bezpestkowego winogrona
1 pierś kurczaka
papryka ostra
sól
odrobina oleju


Sos:

2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego greckiego
1 łyżeczka musztardy pikantno-słodkiej
sól, pieprz, cukier
1 łyżka soku z cytryny


Wykonanie:

1. Ryż ugotuj na sypko wg wskazówek na opakowaniu. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
2. Pierś kurczaka obsyp mieloną ostrą papryką, solą i natrzyj lekko olejem. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż kurczaka. Po ostygnięciu pokrój go w paski.
3. Seler naciowy umyj i pokrój w talarki. Winogrona umyj i przekrój na pół. Paprykę pokrój w małą kostkę.
4. Wymieszaj wszystkie składniki z ryżem.
5. W małej miseczce wymieszaj sos. Dodaj do sałatki i delikatnie połącz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!