Składniki:
Ciasto:
300 g mąki orkiszowej jasnej
150 g masła
100 g cukru
3 żółtka
Krówka:
2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
200 g mieszanych orzechów (laskowe, włoskie, nerkowca, słonecznik)
1 mały słoik powideł śliwkowych (muszą być gęste)
Wykonanie:
1. Na ciasto: mąkę, masło i cukier wyłóż na stolnicę i posiekaj.
2. Z ciasta uformuj kopczyk, zrób dołek i wlej żółtka. Ugnieć na gładkie ciasto.
3. Ciasto wyłóż na blaszkę (wym. 37 x 25 cm ). Wstaw na 30 minut do lodówki.
4. Na dużą i szeroką patelnię wlej mleko i wsyp cukier, podgrzewaj na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszaj, by się nie przypaliło.
5. Po ok. 30-40 minutach mleko się zredukuje i utworzy się tzw. krówka. Jeśli przeciągniesz łyżką po środku patelni i masa się nie zlewa oznacza, że jest gotowa.
6. Ciasto piecz przez 25 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Wyłóż i całkowicie ostudź.
7. Na ciasto rozsmaruj powidła śliwkowe.
8. Orzechy grubo przesiekaj i dodaj do ciepłej krówki, wymieszaj i nałóż na ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki by krówka stężała. Przed podaniem dobrze jest ciasto wyciągnąć wcześniej z lodówki, by się ociepliło, bo wtedy lepiej smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!