czwartek, 13 listopada 2014

Kakaowa rolada z ananasowym kremem otulona marcepanem

Ciemny biszkopt wypełniony lekkim kremem ananasowym, całość otulona marcepanem i czekoladą. 








Składniki:
Biszkopt:
4 jajka, osobno białka i żółtka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia

Krem:
340 g ananasa z puszki 
(waga po odsączeniu z zalewy)
250 g kremowego serka twarogowego o zaw. tł. 40 %
100 g jogurtu greckiego o zaw. tł. 10 %
5 łyżek cukru
5 blatów żelatyny

Wierzch:
200 g marcepanu
50 g mlecznej czekolady
1 łyżeczka oleju rzepakowego

Wykonanie:

1. Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki i kakao przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.

2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.

3. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostawić do ostygnięcia.

4. Ananasa wrzuć do kielicha blendującego i zmiksuj na gładko. Dodaj serek, jogurt i cukier, zmiksuj. Krem przelej do miski.

5. Żelatynę zalej zimną wodą i namaczaj 5 minut. Odsącz. Umieść w miseczce i zalej 2 łyżkami wrzątku, rozpuść całkowicie, dodaj z 2 łyżki kremu i wmieszaj go. Całość przelej do miski z kremem i wymieszaj porządnie. Miskę wstaw na 2-3 godziny do lodówki, by krem stężał. Możesz co jakiś czas go przemieszać.

6. Roladę rozwiń delikatnie i po całej powierzchni wysmaruj kremem. Zroluj ponownie. Wstaw na całą noc do lodówki.

7. Marcepan rozwałkuj na płaski placek, łatwiej pójdzie jeśli blat podsypiesz lekko mąką. Marcepan nałóż na roladę, lekko dociśnij.

8. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem rzepakowym. Polej nią roladę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!