- Gołąbki zrobione tak samo jak te tradycyjne, tylko tutaj zamiast ryżu jest kasza. Ugotowane w sosie pomidorowym są bardzo delikatne i aromatyczne.
-
Składniki:
1 główka kapusty200 g kaszy jęczmiennej700 g mięsa mielonego wieprzowego500 g gotowej pulpy pomidorowej1 cebula2 łyżki oleju1-2 łyżeczki soli1 łyżka mielonego pieprzu2 łyżki suszonych, zmielonych grzybów2 łyżki koperku (może być mrożony)- Wykonanie:
- 1. Z kapusty wytnij głąb i podetnij dookoła liście, by łatwiej było je ściągać. Kapustę włóż do dużego garnka, zalej do 3/4 wysokości wodą i gotuj na wolnym ogniu. Wodę można lekko posolić. Gdy liście kapusty będą obgotowane stopniowo je ściągaj.
- 2. Kaszę opłócz 2-3 razy zimną wodą i zalej 1 szklanką wody, gotuj ok. 8 minut, kasza nie musi być miękka, dojdzie podczas gotowania gołąbków.
- 3. Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na oleju.
- 4. Do miski przełóż kaszę, mięso, cebulę, dodaj mielone grzyby, sól, pieprz, wymieszaj najlepiej ręką.
- 5. Na każdy liść nakładaj ok. 2-3 łyżek farszu, zawijaj ciasno zaczynając od dołu a potem boki. Układaj gołąbki ciasno w garnku.
- 6. Pulpę pomidorową wymieszaj z 1 litrem przegotowanej wody, dopraw solą i pieprzem, zalej gołąbki, na wierzch posyp koperek. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1-1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!