Składniki:
1,1 kg surowej szynki wieprzowej
2 łyżeczki soli peklowej
2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 -3 łyżki melasy
Zalewa:
ok. 2-3 l wody
2 ząbki czosnku
3-4 ziela angielskiego
1 anyż
1 kora cynamonu
sól
Wykonanie:
1. Szynkę umyj i osusz. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Dodaj melasę, jeśli nie jest za płynna możesz ją delikatnie ogrzać. Szynkę natrzyj przyprawami. Włóż do miski, zamknij i wstaw na 2 dni do lodówki.
2. Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć wszystkie przyprawy, zagotuj, włóż szynkę. Wody musi być tyle, by przykrywała całkowicie mięso. Gotuj na wolnym ogniu 3 godziny. Wyłącz palnik a szynkę pozostaw w wodzie do całkowitego ostygnięcia. Krój ją na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!