środa, 29 października 2014

Klopsy w sosie śmietanowym z warzywami / Auflauf mit Klopsen und Gemüse

Danie proste, smaczne i niedrogie. Możemy podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.



  • Składniki:

    Na kotlety:
    500 g mięsa mielonego
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 stara bułka
    1 łyżeczka zmielonej kolendry
    sól, pieprz
    5 łyżek bułki tartej
    olej do smażenia

    Na sos:
    1 por, tylko biała część
    2 marchewki
    2-3 łyżki masła
    250 g słodkiej śmietanki
    1 łyżka siekanej pietruszki
    sól, pieprz
    50 sera pecorino lub parmezanu


Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Bułkę namocz w wodzie, by dobrze namiękła. Wyciśnij i dodaj do mięsa mielonego. Mięso wymieszaj też z jajkiem i przyprawami. Formuj kulki i każdą obtaczaj w bułce tartej. Obsmaż krótko na rozgrzanym oleju. Odkładaj na ręcznik papierowy.
  2. Pora pokrój w pół talarki. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelnię po smażeniu kotletów dodaj masło, wrzuć warzywa i przesmaż je aż się lekko zeszklą (nie muszą być całkiem miękkie). Wyłącz palnik, dolej śmietankę, i starty ser, dodaj soli i pieprzu, wymieszaj. Wylej do formy żaroodpornej, na sos układaj kotleciki.
  3. Zapiekaj w 180 st. C przez 25 minut.     


Deutsch Version

Auflauf mit Klopsen und Gemüse

Zutaten:
500 g gemischtes Hackfleisch
1 Zwiebel
2 Knoblauchzehen
Salz, Pfeffer
1 TL gemahlene Koriander
1 Ei
1 alte Brötchen (vom Gestern)
5 EL geriebene Semmel
1 Porree (nur weißes Teil)
2 Möhren
250 g Schlagsahne
1 EL gehackte Petersilie
50 g geriebene Pecorino-Käse (italienischer Hartkäse aus Schafmilch)
4 EL Rapsöl, zum Braten
30 g Butter, zum Braten

Zubereitung:
1. Zwiebel und Knoblauch in kleine Würfel schneiden.  Zum Fleisch fügen.

2. Brötchen in warmes Wasser einweichen. Abgießen und zum Fleisch geben. Fleisch mit dem Koriander, Salz, Pfeffer würzen, ein Ei hinzufügen und zusammen mischen. Kleine Klopse formen. In die Semmel wenden. Auf die vorgeheizte Pfanne mit dem Öl kurz braten.

3. Porree in halbe Ringe schneiden. Möhren reiben. Auf die Pfanne Butter  auslassen, Gemüse darin glasig dünsten. Die Schlagsahne zufügen, mischen. Pecorino-Käse, Petersilie hinzufügen. Mit Salz und Pfeffer leicht abschmecken.

4. Die Klopse auf die Auflaufform legen und die Soße darauf gießen.

5. Im vorgeheizten Backofen auf 180°, 25 Minuten backen.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!