Delikatne, rozpływające się w ustach kluski, polane masełkiem szałwiowym i podane z chrupiącymi listkami. Pyszne i proste danie nie wymagające żadnych innych dodatków.
Składniki:
150 g dyni piżmowej
200 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
1 jajko
sól, pieprz
3-4 łyżki masła
kilka listków świeżej szałwii
Wykonanie:
1. Dynię upiecz w piekarniku aż będzie miękka, może to trwać nawet 50 minut. Obierz ze skórki i ugnieć widelcem na miazgę. Odstaw do ostygnięcia.
2. Puree z dyni wymieszaj z mąką, jajkiem, dodaj trochę soli i pieprzu. Zagnieć elastyczne ciasto.
3. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokrój w kawałki o długości 1,5-2 cm. Każdy spłaszcz lekko widelcem.
4. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko ją posól. Kładź kluski i gotuj do 3-4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
5. Masło rozpuść, wrzuć listki, i na bardzo małym ogniu usmaż je przez 1-2 minuty. Nie dopuść do spalenia masła bo będzie gorzkie.
6. Gnocchi podawaj z ciepłym masłem szałwiowym i chrupiącymi listkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!