wtorek, 26 czerwca 2018

Kawowa panna cotta

Deser pachnący kawą, z delikatnym jej posmakiem i mocniejszym akcentem w postaci galaretki. Bardzo subtelny i zarazem aromatyczny. Idealnie pasowały do niego świeże owoce: czereśnie i winogrona. 




Składniki:
600 ml słodkiej śmietanki
100 g cukru
150 ml zaparzonego espresso
10 g żelatyny w proszku
1 łyżka mielonej kawy

Galaretka:
350 ml zaparzonego espresso
5 g żelatyny w proszku
50 g cukru
50 ml likieru amaretto

Owoce:
mogą być czereśnie, winogrona, maliny, 
lub inne ulubione

Wykonanie:

1. Żelatynę (10 g) zalej 3 łyżkami zimnej wody, dobrze wymieszaj i odstaw, by napęczniała. Śmietankę przelej do garnuszka, podgrzej razem z cukrem. Dodaj żelatynę i wymieszaj, już nie podgrzewaj. Dolej espresso i mieloną kawę i wymieszaj. 

2. Na galaretkę: żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, musi napęcznieć. Espresso zagrzej, dodaj amaretto, cukier i napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszaj. Przelej do szklaneczek na ok. 1/4 wysokości (u mnie wyszło 6 szklanek o poj. ok 200 ml). Wstaw do lodówki, by galaretka stężała (ok. 1 godziny).

3. Na zastygłą galaretkę wylej masę śmietankową. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!