sobota, 8 kwietnia 2017

Żurek na domowym zakwasie z kulkami mięsnymi

Aromatyczny żurek na domowym zakwasie, gęsty i kwaskowaty, podkręcony chrzanem. Do żurku podaję kuleczki z białej kiełbasy, które lekko podsmażam. Aromatu nadaje też wędzony boczek. Warto tę pyszną zupę przygotować na świąteczny stół. 
Przepis na zakwas już jest dla Was na blogu: zakwas na żurek.




Składniki:
500 ml zakwasu żytniego 
włoszczyzna 
(2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, por)
1,5 l wody
kilka suszonych grzybów
2-3 łyżki tartego chrzanu
1 cebula
400 g białej surowej kiełbasy
150 g wędzonego boczku
1-2 łyżki masła
1 łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz

Do podania:
gotowane na twardo jajka

Wykonanie:

1. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle. Warzywa obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać smażoną cebulę i boczek, warzywa, suszone grzyby i ugotować wywar. 

2. Warzywa wyjąć i pokroić w kostkę, dodać ponownie do garnka z wywarem. Do wywaru dolać zakwas. Ugotować. Dodać starty chrzan.

3. Z kiszek kiełbasy wyjąć mięso i uformować małe kulki, przesmażyć na patelni. 

4. Kulki mięsne dodać do żurku, żurek doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać z gotowanym jajkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!