piątek, 24 lutego 2017

Chrust lany

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na chrust, przygotowanie ciasta i smażenie nie zajmie Wam więcej jak 30 minut. Efekt wizualny jest rewelacyjny, a smakowy jeszcze lepszy: chrupiące, lekkie, po prostu przesmaczne! Na przepis tafiłam u Asi z bloga "Kuchnia w czekoladzie", już sam wstęp zachęca do zrobienia tych frywolnych chruścików. Karnawał jeszcze ciągle trwa, więc warto się skusić.




Składniki:
3 jajka
200 g mąki pszennej
1,5 łyżki rumu
150 ml mleka
szczypta soli
1,5 łyżki cukru
ok. 1 litr oleju do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Jajka rozdziel, ubij białka ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem. W trakcie ucierania żółtek stopniowo wlewaj mleko i dodawaj mąkę, wlej też rum. Na sam koniec wmieszaj delikatnie białko.

2. W garnku rozgrzej olej. Przygotuj woreczek cukierniczy z okrągłą końcówką o niewielkiej średnicy ok. 5 mm, lub w mocniejszym worku odetnij małą dziurkę. Wstaw go do szklanki i wtedy napełniaj ciastem. Przed smażeniem przygotuj sobie talerz z ręcznikiem papierowym i szczypce do przewracania i wyciągania chrustu. Na rozgrzany olej wylewaj ciasto tworząc wzorki. Po kilku sekundach przewracaj chrusty i za chwilę już je wyciągaj na papier. Chrusty smażą się ekspresowo, dlatego warto mieć wszystko przygotowane wcześniej, bo chwila nieuwagi i się spalą. Po przestygnięciu posyp je cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Twoje serce widzę również skradły te słodziutkie chruściki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak! A najbardziej to, że są takie szybkie i tak ładnie wyglądają, smakują i tylko 1 miska brudna :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu!