niedziela, 26 lutego 2017

Babeczki z likierem i marcepanem

Małe, mięciutkie babeczki z dodatkiem dwóch likierów i marcepanu. Babeczki są wilgotne i puszyste. Będą dobrze pasowały do wielkanocnego koszyczka.




Składniki: 
na 5 sztuk
80 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka likieru amaretto
1 łyżka likieru cointreau
1 pomarańcza, sok
2 jajka
80 g marcepanu
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masło do wysmarowania foremek
bułka tarta do wysypania foremek

cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na puch, wbijaj pojedynczo jajka ciągle miksując. 

2. Z pomarańczy wyciśnij sok i wymieszaj z likierami. Marcepan zetrzyj i zmieszaj z mąką, dodaj proszek do pieczenia. Mąkę z marcepanem dodawaj do ubijanych jajek naprzemiennie z sokiem z likierami. 

3. Przygotuj 5 foremek, moje miały śred. 12 cm i dziurkę w środku. Foremki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż ciasto, tak na 3/4 wysokość foremek. Babki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15-17 minut. Po wyjęciu z pieca pozostaw je w formach, dopiero jak ostygną wyciągaj i posypuj cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!