sobota, 25 lipca 2015

Chłodnik buraczkowy z jajkiem

Na upalne dni idealny jest taki chłodnik. Warzywa, jogurt, maślanka, jajko i obiad gotowy. Szybko, zdrowo i smacznie. Można też podać młode ziemniaki ugotowane w łupinach.



  • Składniki:

    500 g ugotowanych buraków (4 średnie)
    2 ogórki gruntowe
    4-5 rzodkiewek
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki siekanego koperku
    500 g naturalnego jogurtu
    300 g maślanki
    sól, pieprz

    do podania jajka na twardo
  • Wykonanie:
  • 1. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki umyj dobrze, nie obieraj, również zetrzyj, to samo zrób z rzodkiewką i czosnkiem. 
  • 2. Dodaj jogurt, maślankę, koper i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przed podaniem można schłodzić.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu!