poniedziałek, 22 czerwca 2015

Łosoś w cieście sezamowym

Chrupiąca panierka dla ryby w stylu azjatyckim. Łosoś po usmażeniu w środku był bardzo delikatny a z zewnątrz idealnie chrupiący.



Składniki:
250 g łososia (2 filety)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego 

Panierka:
1 białko
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka sezamu
1 szczypta pieprzu cayenne
sól
1/2 łyżki oleju sezamowego

olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
1. Łososia polej sokiem z cytryny i sosem sojowym, odstaw na 1 godzinę.


2. W miseczce roztrzep białko, tak by się trochę spieniło, dodaj resztę składników na panierkę i wymieszaj.


3. Rybę osusz lekko, posól i maczaj w panierce. Smaż na rozgrzanym oleju, przewracając po 2 razy na każdą ze stron. Wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.



*Łososia można podać do ryżu i warzyw.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!