niedziela, 21 lutego 2016

Roladki nadziewane pieczoną papryką i mięsem mielonym na musie z kalafiora / Gefüllte Putenroulade

Dzięki dodatkowi mięsa mielonego roladki są soczyste a papryka dodała im smaku i koloru. Do roladek polecam aksamitny krem z kalafiora.


Składniki: 
4-5 sznycli z piersi indyka (każda ok. 80-100 g)
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
350 g mieszanego mięsa mielonego
przyprawa do mięsa mielonego
pieprz cytrynowy i kolorowy
 sól, czosnek granulowany
2 łyżki oleju rzepakowego

Mus kalafiorowy:
1 mały kalafior
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

Wykonanie:
1. Paprykę upiecz w piekarniku w 180 st. C i najlepiej z funkcją grilla, albo pieczenie - sama góra. Paprykę piecz ok. 40 minut, w połowie czasu przewracając ją. Potem wyjmij i natychmiast włóż do worka foliowego, zawiąż worek i zostaw go na 10-15 minut. Paprykę obierz ze skórki, która dzięki pieczeniu będzie schodziła bezproblemowo. Paprykę pokrój w paski.

2. Mięso mielone wymieszaj z 1 łyżką przyprawy do mięsa mielonego.

3.  Sznycle z indyka wkładaj po kolei do mocnego worka i rozbij tłuczkiem z każdej strony. Plastry posyp z każdej strony solą ziołową, pieprzem cytrynowym i granulowanym czosnkiem.



4. Na każdy plaster rozłóż na całości mięso mielone, a od brzegu ułóż po 3-4 kawałki papryk.



5. Metoda zwijania: boki rolady zwiń delikatnie do środka, tworząc 0,5 cm zakładki a potem zaczynając od dołu zwijaj ciasno roladę, możesz je spiąć wykałaczkami.



6. Roladki obsmaż na oleju na złoty kolor.



7. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj 1/2 szklanki wody, tłuszcz spod ich smażenia i zapiekaj 20-25 minut w 180 st. C.



8. Kalafior ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jak będzie miękki oddcedź go, przełóż do misy malaksera, dodaj 1 łyżkę masła, trochę pieprzu, soli, 3 łyżki mleka, gałkę muszkatołową. Zblenduj na puree.

9.  Roladki pokrój w plastry i podawaj na musie z kalafiora.




Deutsch Version

Gefüllte Putenroulade



Zutaten:
je 1 rote und grüne Paprikaschote
350 g gemischtes Hackfleisch
Salz, Pfeffer, Knoblauchpulver
4 Putenschnitzel (à 80-100 g)
2 EL Rapsöl
1 kleiner Blumenkohl
3 EL Milch
1 EL Butter
frisch geriebene Muskatnuss

Zubereitung:

1. Ofen auf 180 Grad (Umluft 160) vorheizen. Paprikaschoten abbrausen und trocken tupfen. Auf ein mit Backpapier belegtes Blech setzen und im Ofen ca. 40 Min. grillen. Herausnehmen, in einen Gefrierbeutel geben, diesen verschlißen und die Paprika in ca. 15 Min. lauwarm abkühlen lassen. Paprika anschließend häuten, halbieren, entkernen und in lange Streifen schneiden.

2. Hack mit Salz, Pfeffer und Knoblauchpulver vermengen.Schnitzel abbrausen, trocken trupfen, etwas flacher klopfen und mit Salz, Pfeffer würzen. Auf jedes Schnitzel etwas Hack geben und 3-4 Paprikastreifen auflegen. Schnitzel aufrollen und mit Holzspießen feststecken.

3. Ofen auf 180 Grad (Umluft 160) vorheizen. Öl in einer Pfanne erhitzen und Rouladen darin rundum anbraten. In eine Auflaufform geben, 1/2 Glas Wasser zufügen und Rouladen im Ofen ca. 25 Min. braten.

4. Blumenkohl putzen, waschen, in Röschen teilen. In wenig kochendem Salzwasser ca. 12 Min. dünsten. Kohl abgießen, zerstampfen. Milch und Butter unterrühen. Mit Salz, Pfeffer, Muskat würzen. Püree auf Teller verteilen. Rouladen aufschneiden und darauf anrichten.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!