wtorek, 2 grudnia 2014

Kremowiec pomarańczowy z orzechową bezą

Mięciutki biszkopt przekładany masą pomarańczową z kawałkami mandarynek, na górze krem śmietanowy z płatkami mlecznej czekolady i orzechową bezą. Całość bardzo kremowa i lekka.




  • Składniki:

    Biszkopt:
    5 jajek, osobno białka i żółtka, w temp. pokojowej
    1/2 szkl. cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem pomarańczowy:
    1 puszka mandarynek w syropie (312 g)
    150 ml syropu spod mandarynek z puszki
    150 ml soku pomarańczowego z kartona
    1 budyń waniliowy 
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    2 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    100 g miękkiego masła

    Krem śmietanowy:
    300 g śmietany słodkiej
    1 usztywniacz do śmietany (taki na 250 ml płynu)
    2 łyżki cukru pudru
    50 g mlecznej czeklady

    Beza orzechowa:
    3 białka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    80 g mielonych orzechów laskowych
  • Wykonanie:
  • 1. Biszkopt: białka ubij z cukrem nz sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Blaszkę o rozm. 35x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier. Jak całkowicie ostygnie przekrój go wzdłuż na pół. Najlepiej kroi się następnego dnia.
  • 2. Krem pomarańczowy: mandarynki odsącz z zalewy, ale tej nie wylewaj. Powinno pozostać jakieś 150 ml syropu, dolej 150 ml soku z pomarańczy. Część soku zagotuj a w drugiej rozpuść budyń, mąkę i cukier. Taką mieszankę dodaj do gotującego się soku. Mieszaj intensywnie, bo masa będzie gęstnieć, zestaw z ognia i zostaw do całkowitego ostudzenia, przykrywając go kawałkiem folii spożywczej, by nie utworzył się kożuch.
  • 3. Żółtka włóż do miski, dodaj 2 łyżki cukru pudru. Miskę postaw na garnek z gotującą się wodą i rózgą utrzepuj żółtka. Muszą być puszyste i zrobić się lekko białe. Potem zanurz dół miski w zimnej wodzie. Masło utrzyj mikserem do białości. Stopniowo dodawaj zimny budyń i żółtka. Na sam koniec dodaj mandarynki, wmieszaj je łyżką by się cząstki nie rozpadły.
  • 4. Beza orzechowa: białka ubij z cukrem aż będą sztywne, wymieszaj z mielonymi orzechami. Blaszkę, tę samą na której pieczony był biszkopt, wyłóż papierem do pieczenia. Wylej pianę, piecz w nagrzanym piekarniku do 150 st. C przez 20 minut, a potem zmniejsz temp. do 80 st. C i zostaw bezę na 10-15 minut.
  • 5. W misce ubij śmietankę, w połowie ubijania dodaj cukier i usztywniacz, ubij. Czekoladę zetrzyj na płaskim ostrzu tarki by powstały listki. Wmieszaj do kremu. Nie ubijaj już.
  • 6. Pierwszy biszkopt przełóż do blaszki wyłożonej papierem lub folią aluminiową z podwyższonymi bokami. Wyłóż krem pmarańczowy, połóż drugi biszkopt, delikatnie dociśnij, wyłóż krem śmietanowy a na górę schłodzoną bezę. Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, bo wtedy beza trochę zmiękknie i będzie łatwiej ją kroić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!