poniedziałek, 10 listopada 2014

Domowa granola

  • Domowa granola to mieszanka zdrowia ze smakiem, czyli podprażone płatki plus ziarna, lekko miodowe, idealne do jogurtu czy mleka. Pomagają dobrze rozpocząć dzień, nawet gdy jest ponury i deszczowy.







Składniki:
Granola:
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren dyni
2 łyżki wiórek kokosowych
ok. 20 suszonych owoców goji
2 łyżki oleju rzepakowego
1-2 łyżki miodu


Wykonanie:

1. Płatki wymieszać z ziarnami, jedynie ziarna goji zostawiamy. Dodajemy składniki płynne i dobrze mieszamy. Całość wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w 170 st. C przez 20 minut, często mieszając. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy ziarna goji (nie wsypujmy ich wcześniej bo po dłuższym zapiekaniu zrobią się gorzkie). Przestudzoną granolę wsypujemy do szklanego zamykanego pojemnika. Wytrzymuje 1 tydzień.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!