Składniki:
1 kg mielonego mięsa wołowego dobrej jakości (nie może być zbyt tłuste)
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonego cząbru
1/2 łyżeczki ostrego sosu z chilli lub chilli w proszku
3-4 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki sosu sojowego
Farsz:
1/2 pora
150 g pieczarek
1 duża marchew
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
olej do smażenia
1. Warzywa na farsz myjemy, obieramy. Por przekrajamy wzdłuż i w talarki, marchew i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzany tłuszcz dajemy najpierw marchew i podsmażamy chwilkę, potem por, a na końcu pieczarki, doprawiamy przyprawami. Warzywa dusimy z 5-6 minut aż cała woda odparuje.
2. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami. Na blat wykładamy ok. 40 cm długości folię spożywczą. Na nią wykładamy męso mielone, warstwa mięsa musi być równomiernie rozłożona na całej folii. Na mięso wykładamy zimny farsz.
3. Mięso za pomocą folii rolujemy krótszym bokiem do środka.
4. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rolady smarujemy sosem sojowym. Mięso pieczemy 50 minut w 170 st. C z termoobiegiem. Po wyłożeniu odczekujemy z 10 minut, zanim zaczniemy je kroić. Najlepiej się kroi, jak mięso całkowicie przestygnie.
Wspaniała na święta :)
OdpowiedzUsuńU mnie już bywała na stole częściej, bo można ją i odgrzewać i jeść na zimno :)
Usuń