poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Dorsz na musie z czerwonej kapusty

Mięsisty dorsz z włoskim nadzieniem, ugotowany na parze, świetnie smakował z lekko octowym musem z czerwonej kapusty. Mieszanka smaków, która dobrze ze sobą współgrała. Warto eksperymentować.





Składniki:
400 g fileta z dorsza (3 sztuki)
5 płatów suszonych pomidorów z zalewy olejowej
8 czarnych oliwek
sól, pieprz
1/2 cytryny

300 g czerwonej kapusty ze słoika
1 jabłko
sól, pieprz
1/2 szklanki wody
1-2 łyżki crème fraîche

bawełniana nić

Wykonanie:

1. Pomidory odsączamy z oleju i razem z oliwkami blendujemy na pastę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 15 minut.

2. Kapustę przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dusimy. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do kapusty, dusimy ją aż zmiękknie i woda odparuje. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, doprawiamy lekko solą i pieprzem i blendujemy na mus. Dodajemy ok. 1-2 łyżki crème fraîche.

3. Przygotowujemy parownik bambusowy lub inny koszyk do gotowania na parze. Na dno garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją. Na koszyk nakładamy papier do pieczenia. Koszyk ustawiamy na garnek z gotującą się wodą.



4. Rybę smarujemy pastą pomidorową i ostrożnie rolujemy i zawiązujemy nicią. Przekładamy do koszyka.



5. Koszyk zamykamy pokrywą. Rybę parujemy ok. 20 minut. W między czasie zaglądamy i wylewamy nadmiar płynów.

6. Rybę podajemy na ciepłym musie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!