poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Babka limonkowa z puszystym kremem i polewą porzeczkową / Limetten-Kuchen mit Creme und Johannisbeeren Soße

Puchata i lekka babka o orzeźwiającym, limonkowym smaku, pokryta puszystym kremem. Babkę dodatkowo polałam sosem porzeczkowym.




Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g miękkiego masła
200 g cukru
2 jajka, o pokojowej temp.
2 limonki, skórka i sok
150 g serka kremowego naturalnego typu Philadephia, o pokojowej temp.

Krem:
200 g słodkiej śmietanki
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
150 g kremowego serka naturalnego typu Philadelphia
1 limonka

Sos porzeczkowy:
50 g porzeczek czerwonych (użyłam mrożone)
2 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:

1. Na ciasto: masło i cukier utrzyj mikserem na puch, wbjaj pojedynczo jajka i ubijaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Limonki sparz i zetrzyj skórkę a potem wyciśnij sok. Do ubijanych jajek dodaj skórkę, sok z limonek, serek i mąkę z proszkiem. Wymieszaj dobrze. Do formy - keksówki o wym. 30x11cm wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto. Piecz w nagrzanym do 150 st. C (termoobieg) piekarniku przez 60 minut. Babkę sprawdź patyczkiem czy się przepiekła. Wyciągnij z formy razem z papierem - papieru nie odrywaj - i wystudź. Po ostudzeniu oderwij ostrożnie papier.

2. Na krem: śmietankę ubij, w połowie dodaj śmietan-fix i cukier puder. W trakcie ubijania dodawaj po 1 łyżce serka i ubijaj na wolnych obrotach. Limonkę sparz, zetnij zesterem skórkę (do dekoracji) i wyciśnij 1 łyżeczkę soku, dodaj go do kremu.

3. Na sos porzeczkowy: zamrożone porzeczki przełóż do garnka i zagotuj aż się całkowicie rozpadną. Przetrzyj do innej miski i dodaj cukier puder. Poczekaj aż sos całkowicie ostygnie.

4. Na schłodzoną babkę nałóż krem, posyp skórką z limonki i polej sosem porzeczkowym. Babkę trzymaj w lodówce.



Deutsch Version


Limetten-Kuchen mit Creme und Johannisbeeren Soße



Zutaten:
Teig:
200 g Mehl
1,5 TL Backpulver
120 g weiches Butter
200 g Zucker
2 Eier (in Zimmertemperatur)
2 Limetten, Schale und Saft
150 g Frischkäse Pur, Doppelrahmstufe (in Zimmertemperatur)

Creme:
200 g Schlagsahne
1 P. Sahne-Steif
3 EL Zucker Puder
150 g Frischkäse Pur, Doppelrahmstufe 
1 Limone

Soße:
50 g Johanisbeeren (z.B. tiefgefroren)
2 TL Zucker Puder

Zubereitung:
1. Mehl und Backpulver mischen. Limetten heiß waschen, trocken reiben, Schale dünn abraspeln, Frucht halbieren und Saft auspressen. Butter und Zucker mit den Schneebesen des Handrührgerätes cremig rühren. Eier nacheinander unterrühren. Frischkäse, Mehlmischung, Limettensaft und - schale dazugeben und zu einem glatten Teig rühren.

2. Teig in eine mit Backpapier ausgelegte Kastenform (30 x 11 cm) füllen und glatt streichen. Im vorgeheizten Backofen (Umluft, 150 °C) ca. 1 Stunde backen. Fertigen Kuchen aus dem Ofen nehmen, ca. 10 Minuten in der Form ruhen lassen, aus der Form stürzen, Backpapier abreißen und Kuchen abkühlen lassen.

3. Für Creme: Schlagsahne steif schlagen,  währenddessen 1 Packung Sahne-Steif, Puder-Zucker und Frischkäse dazu geben, zusammen steif schlagen bis die Creme dick und glatt wird. Limone heiß waschen, trocken reiben, Schale dünn abraspeln (für Deko lassen), Frucht halbieren und Saft auspressen. Für die Creme 1 TL Saft geben und mischen.

4. Für Soße: Johanisbeeren in einem Topf erhitzen lassen. Durch Sieb geben. Die Soße mit Zucker-Puder abschmecken. Es sollte eine leichte säuerliche Note haben.

5. Creme auf dem Kuchen verteilen und mit Soße beträufeln. 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu!