niedziela, 12 kwietnia 2015

Barszcz czerwony z lanymi kluseczkami

Lekka ale bardzo aromatyczna zupa z lanymi kluseczkami. Do tego wystarczy kleks ze śmietany lub jogurtu.



Składniki:
2 średnie buraki
2-3 duże marchewki
2 korzenie pietruszki
1 kawałek selera
1/2 pora
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz, cukier
1-2 łyżki octu lub sok z cytryny
natka pietruszki
liście selera (np. mrożone)

Kluski lane:
1 jajko
50 g mąki orkiszowej półrazowej (typ 1050)
lub zwykłej pszennej
1-2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

do podania kwaśna śmietana lub jogurt

Wykonanie:

1. Warzywa obierz. Do garnka wlej 2 l zimnej wody, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, zagotuj. Marchew i pietruszkę pokrój na mniejsze słupki. Buraki w grubsze plastry. Por w grubsze talarki. A seler na 2-3 części. Do wody wrzuć warzywa: marchew, seler, pietruszkę, por i buraki. Pogotuj z 20 minut na wolnym ogniu. Warzywa powinny zmiękknąć. Wrzuć też liście selera, suszony lubczyk i majeranek.

2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry. Na suchej patelni, najlepiej teflonowej upraż czosnek, króciótko by wydobyć aromat. Na tej samej patelni przypal plastry cebuli. Wrzuć do zupy. Jeśli warzywa są miękkie dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem.

3. Kluski: do miski wbij jajko, rozbełtaj, dodaj mąkę i sól, wymieszaj widelcem, jeśli ciasto jest zbryłowane dodaj wody. Ciasto musi być lejące. Ciasto przełóż na deskę i szerokim nożem ścinaj malutkie kluseczki prosto do gotującej się zupy. Kluski wystarczy pogotować 2 minuty. Kluseczki należy robić jak najmniejsze bo jeszcze bardzo urosną.



4. Na sam koniec dopraw barszcz octem lub sokiem z cytryny. Ewentualnie dosmacz jeszcze solą czy pieprzem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!