poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Kakaowe mini szarlotki

Małe, pachnące kardamonem i cynamonem kruchutkie szarlotki, świetne na ciepło z lodami albo na zimno do kawy czy herbaty.




Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
50 g krupczatki
100 g cukru
150 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli

Nadzienie:
4 jabłka
1 łyżkacukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

cukier puder

Wykonanie:

1. Na stolnicę wysyp mąki, proszek do pieczenia, cukier, kakao, kardamon, sól, wymieszaj razem. Wkrój masło i posiekaj razem, możesz specjalną siekaczką lub nożem. Utwórz dołek a w niego wbij jajko i dodaj śmietanę. Rękoma zagnieć ciasto, musi być zwarte.


2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30-40 minut. 


3. Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Dopraw cukrem i cynamonem.



4. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj w miarę cienko ciasto, foremkami wycinaj spody (u mnie 4 duże foremki o śr. ok. 10 cm i 2 małe o śr. 6 cm), wyłóż foremki wyciętym ciastem i wyklej boki.


5. Spody ponakłuwaj widelcem.


6. Ciasto podpiecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 10 minut. Przestudź.


7. Z reszty ciasta wytnij odpowiedniej wielkości miseczką czapy na szarlotki, można też powycinać foremkami ozdobne kwiatki czy inne formy.


8. Na przestudzone spody nałóż potarte jabłka. Szarloki przykryj czapą, dociśnij lekko na brzegach.


9. Ciastka piecz 15 minut w 180 st. C.


10. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem albo podawać je z lodami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!