Składniki:
Na kotlety:
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g fety
1 jajko
1 łyżka startego parmezanu
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Na sos warzywny:
100 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1 por
150 g słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
natka pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę. Usmaż na patelni. Kaszę wsyp do miski, dodaj pokruszoną fetę, jajko, parmezan, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Jeśli kotlety nie chcą się dobrze formować, dodaj trochę bułki tartej, ale też nie zbyt dużo, bo kotlety będą za suche. Uformowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż się zezłocą.
2. Por oczyść, przekrój wzdłuż i pokrój w talarki. W garnku rozgrzej masło, wrzuć por i zekszlij go. Pieczarki oczyść, pokrój w kawałki, paprykę w paski. Dodaj do pora, przesmaż krótko aż pieczarki puszczą wodę. Całość zalej śmietanką i pogotuj z 5 minut. Możesz sos zagęścić lekko mąką. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!