niedziela, 12 kwietnia 2015

Tort urodzinowy dla dziewczynki

Wymarzony tort dla mojej córki, z Jej ulubionymi bohaterkami na wydruku cukrowym. Tort składa się z 3 różnych biszkoptów i 3 kremów. Jest przy nim pracy, ale efekt jest niewspółmierny. Radość i podziw dziecka są najlepszą nagrodą :-)






Składniki:
Biszkopt jasny:
4 jajka
1/2 szkl. cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt różowy i makowy:
7 jajek
9 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina czerwonego barwnika
1 łyżka suchego maku

Krem czekoladowy, baza:
2 budynie waniliowe w proszku (na 500 ml mleka)
600 ml mleka
3 łyżki cukru
400 g miękkiego masła

Na krem ciemny:
300 g mlecznej czekolady

Na krem jasny:
100 g białej czekolady

Masa truskawkowa:
450 g musu truskawkowego (mrożony)
5 łyżek cukru
1 paczka żelatyny (9g)

Dekoracja:
wydruk cukrowy
posypka cukrowa czekoladowa
barwnik zielony i niebieski
czekoladowe słońca i motylki
perełki cukrowe

Poncz:
1 szklanka słabego naparu ze zwykłej herbaty

Wykonanie:

1. Biszkopt jasny: białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Blaszkę o rozm. 35x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier.

2. Biszkopt różowy i makowy: białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Biszkopt podziel delikatnie na 2 części, do 1 dodaj trochę czerwonego barwnika, by lekko zabarwić go na różowo. A do drugiego dodaj suchy mak. Biszkopty piecz oddzielnie. Blaszkę o rozm. 35x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier.

3. Z 600 ml mleka odlej 3/4 szklanki. Wsyp suchy proszek budyniowy i wymieszaj. Resztę zagotuj i dodaj cukier. Wlej zawartość szklanki i ugotuj budyń, uważaj by się nie przypalił. Taflę budyniu przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowietgo ostygnięcia.

4. Do rondelka przełóż mus truskawkowy. Dodaj cukier, zagotuj go. Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody, zostaw na 10 minut. Do żelatyny dodaj z 2-3 łyżki gorącego musu, wymieszaj i całość przelej do garnka, już nie gotuj ale dobrze wymieszaj i zostaw aby masa zaczęła tężeć.

5. W kąpieli wodnej w osobnych miskach rozpuść czekoladę mleczną i czekoladę białą. Ostudź.

6. W misie miksera rozetrzyj masło na puch, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieraj. Krem należy podzielić na 2 części, trochę więcej jak połowa to będzie krem ciemniejszy a reszta to krem jasny. Do tej większej części dodaj mleczną czekoladę i porządnie wymieszaj. Tę mniejszą część wymieszaj z białą czekoladą. Z kremu z białej czekolady odejmij ok. połowę (będzie potrzebna na dekorację).

7. Przygotuj dużą deskę do krojenia lub prostokątny talerz (musi być całkiem płaski), który będzie stanowił podstawę dla tortu. Możesz użyć dekoracyjnych papierowych podkładek. Na spód połóż biszkopt różowy, wyłóż krem ciemny, na niego wyłóż prawie zastygły mus truskawkowy. Przykryj jasnym biszkoptem, znowu nałóż ciemny krem i przykryj biszkoptem makowym. Tort z wierzchu posmaruj kremem jasnym, boki również. Każdy biszkopt naponczuj zimną herbatą przed nałożeniem następnej warstwy kremu.

8. Dekoracja: do pozostałej części białego kremu dodaj barwniki spożywcze. Krem podziel na 2 części, do jednej daj niebieski a do drugiej zielony barwnik. Boki tortu obsyp cukrową posypką. Na wierzch tortu połóż wydruk cukrowy (nie wcześniej jak 4 godziny przed rozkrojeniem tortu). Na górze zrób małe rozetki, wokół wydruku. Na bokach możesz też zrobić małe rozetki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!