niedziela, 12 kwietnia 2015

Ryba w curry na musie z groszku i brokułu

Delikatna, rozpływająca się w ustach ryba, marynowana w czerwonej ostrej paście curry podana na delikatnym musie z groszku i brokuła. Ryba przygotowywana bez tłuszczu i bez soli, idealna dla osób na diecie, ale też dla każdego lubiącego lekkie posiłki.



Składniki:
Na 2 osoby:
2 filety dorsza atlantyckiego (300 g)
1 łyżeczka czerwonej pasty curry (ostrej)

Mus:
250 g mrożonego groszku
250 g świeżego brokuła +2-3 różyczki do dekoracji 
1 łyżka masła
1/4 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

1. Filety umyj, osusz, natrzyj pastą curry i odłóż na 15-20 minut.

2. W garnku zagotuj wodę, posól lekko, jeśli zacznie się gotować wrzuć brokuł i ugotuj go na miękko. Brokuła wyłóż łyżką cedzakową a wody nie wylewaj, wrzuć groszek i gotuj go ok. 2-3 minuty (młody i zamrożony groszek nie wymaga dłuższej obróbki termicznej). Groszek oddzedź. Brokuła, groszek, mleko i masło zblenduj na gładko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Rozgrzej patelnię grillową. Posmaruj ją cieniutką warstwą oleju, połóż filety ryby i usmaż je krótko, zdejmij jak mięso się zetnie, wtedy ryba nie będzie wysuszona.

4. Filety podawaj na musie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!