Składniki:
Na 2 osoby:
2 filety dorsza atlantyckiego (300 g)
1 łyżeczka czerwonej pasty curry (ostrej)
Mus:
250 g mrożonego groszku
250 g świeżego brokuła +2-3 różyczki do dekoracji
1 łyżka masła
1/4 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1. Filety umyj, osusz, natrzyj pastą curry i odłóż na 15-20 minut.
2. W garnku zagotuj wodę, posól lekko, jeśli zacznie się gotować wrzuć brokuł i ugotuj go na miękko. Brokuła wyłóż łyżką cedzakową a wody nie wylewaj, wrzuć groszek i gotuj go ok. 2-3 minuty (młody i zamrożony groszek nie wymaga dłuższej obróbki termicznej). Groszek oddzedź. Brokuła, groszek, mleko i masło zblenduj na gładko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Rozgrzej patelnię grillową. Posmaruj ją cieniutką warstwą oleju, połóż filety ryby i usmaż je krótko, zdejmij jak mięso się zetnie, wtedy ryba nie będzie wysuszona.
4. Filety podawaj na musie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!