Składniki:
Ciasto:
150 g miękkiego masła
80 g cukru
200 g mąki orkiszowej półrazowej (typ 1050)
50 g mąki krupczatki
1 jajko
ok. 350 g kremu kokosowego
(z tego przepisu: krem kokosowy)
Dekoracja:
50 g białej czekolady
2 łyżeczki mleka
kilka kulek kokosowych, np. Rafaello
płatki róż
wiórki kokosowe
Wykonanie:
1. Masło utrzyj z cukrem na puch, można mikserem. Dodaj mąki, wbij jajko, wyrabiaj rękoma. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
2. Z ciasta odłóż ok. 160 g na dekorację. Resztę wywałkuj niezbyt cienko na kwadrat o bokach ok. 22-23 cm. Z pozostałej części wywałkuj boki w formie długich rolek. Oblep nimi boki ciasta. Na boki można też wykroić kwiatki (foremką) i listki (wykroiłam nożykiem). Spód pnakłuwaj widelcem.
3. Ciasto piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15-20 minut. Zostaw do ostudzenia.
4. Na upieczone i przestudzone ciasto wyłóż krem. Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej i jak lekko przestygnie polej mazurek. Ciasto można też udekorować kulkami kokosowymi i płatkami róż (niejadalne).
Bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :-)
OdpowiedzUsuń