Składniki:
1,3 kg karkówki (lub łopatki )*
2 l wody
100 g soli morskiej
80 g brązowego cukru
6 kropel ostrego sosu z papryczek jalapeno
3 liście laurowe
1 łyżka czarnego pieprzu (świeżo mielonego)
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki pasty pomidorowej (Tomatenmark)
1 łyżka musztardy francuskiej rotisseur (można pominąć)
1 łyżka soli morskiej
1 łyżeczka czarnego pieprzu (świeżo mielonego)
10 kropel ostrego sosu z papryczek jalapeno
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
Do podania:
chutney figowo-śliwkowe lub inne, bułki, bagietki,
wiejski chleb, zielone sałaty, pomidory, ogórek,
musztarda, majonez, różne sosy
Do podania:
chutney figowo-śliwkowe lub inne, bułki, bagietki,
wiejski chleb, zielone sałaty, pomidory, ogórek,
musztarda, majonez, różne sosy
Wykonanie:
1. Przygotuj solankę: w dużej misce (ale jednocześnie takiej w której mięso będzie całkowicie zanurzone), umieść wszystkie 8 pierwszych składników z listy, oprócz mięsa (wszystkie składniki do musztardy). Wymieszaj porządnie solankę, by sól i cukier rozpuściły się. Włóż mięso, musi być całkowicie przykryte solanką. Miskę przykryj np. kawałkiem folii i pekluj przez przynajmniej 8 godzin a najlepiej całą noc.
2. Z reszty składników przygotuj pastę. Przygotuj też garnek rzymski lub brytfannę albo inne naczynie z możliwością pieczenia. Garnek rzymski przed włożeniem do piekarnika - zawsze zimnego - wymocz przez 20 minut w wodzie. Mięso wyciągnij z solanki, osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i natrzyj z każdej strony przygotowaną pastą. Włóż do garnka, przykryj np. kawałkiem folii aluminiowej lub pokrywą, jeżeli jest dostępna. Włóż do zimnego piekarnika i piecz 7-8 godzin w temp. 100 st. C. Jakąś godzinę przed końcem pieczenia odkryj je i zwiększ temp. do 130 st. C, mięso powinno się lekko przyrumienić.
3. Odczekaj po upieczeniu, by mięso trochę odpoczęło. Dwoma widelcami odrywaj kawałki-włókna mięsa i układaj na talerzu.
*Najważniejszą rolę spełnia tu mięso, powinno być ono najwyższej jakości, najlepiej kupowane z ekologicznych hodowli, bo wówczas mamy najlepszą gwarancję smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!