piątek, 23 stycznia 2015

Sernik na marchewkowym spodzie

Nie jestem wielką fanką serników, ale czasem lubię zjeść kawałek dobrego ciasta. Ten sernik wyróżnia to, że do pieczenia użyłam twarogu wiejskiego zrobionego z mleka "prosto od krowy". Ma zwartą, ale delikatną strukturę, jest bardzo kremowy i praktycznie rozpływa się w ustach. Wpływ na to miał pewnie też fakt, że piekłam go w kąpieli wodnej. Połączenie sernika z ciastem marchewkowym uważam za niezwykle udane i smaczne. 







Składniki:

Ciasto na spód:
Suche:
180 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu i anyżu
80 g orzechów włoskich + kilka do dekoracji
Mokre:
1/2 szklanki oleju
100 g cukru
2 jajka
150 g marchwi

Sernik:
600 g tłustego sera wiejskiego, 
3-krotnie mielonego
150 g kwaśnej śmietany
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1 pomarańcza: skórka + 2 łyżeczki soku
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:
3 łyżki kremowego serka naturalnego 
typu Philadelphia (Doppelrahmstufe)
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki soku z cytryny


Wykonanie:

1. Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. W misce wymieszać składniki suche. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i olej, ubić aż masa będzie puszysta. Wymieszać ze startą na drobnych oczkach marchwią. Mokre wlać do suchych składników i dobrze wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Okrągłą formę do pieczenia o śred. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), wylać ciasto, wyrównać, piec ok. 20 minut (sprawdzać patyczkiem czy się upiekło, jeśli wychodzi suchy - jest upieczone). Wyłożyć z piekarnika i całkowicie ostudzić.



2. Na sernik należy wszystkie produkty wyjąć wcześniej z lodówki - powinny mieć temp. pokojową. Do misy miksera włóż ser, śmetanę i cukier, ubij aż będzie gładki i kremowy. Do masy wbijaj pojedynczo jajka i ubijaj. Na koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną i skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszaj krótko nie napowietrzając zbytnio masy serowej.

3. Ciasto marchewkowe - jeśli wyrosło z tzw. górką - należy ściąć by było w miarę płaskie. Formę w której piekło się ciasto marchewkowe zabezpieczamy folią aluminiową, najważniejszy spód by woda się nie przedostała do ciasta. Ciasto wkładamy do formy a na nie wylewamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Formę z ciastem kładziemy na blachę z piekarnika - dobrze żeby była w miarę głęboka - i na nią wylewamy gorącą wodę tak do ok. połowy wysokości okrągłej formy. Sernik pieczemy 1 godzinę. Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku na 30 minut, uchylamy lekko drzwiczki. Po wyjęciu z piekarnika oddziel ciasto nożem od formy, przykryj i wstaw na minimum 5 godzin do lodówki.



4. Polewa: w miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż będą gładkie i kremowe. Wyłóż na schłodzony sernik. Wierzch posyp siekanymi orzechami. Dodatkowo użyłam chipsów z marchewki (podpieczone plasterki marchewki), ale dekoracja to kwestia dowolna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!