Składniki:
3 porcje łososia (każda ok. 130 g)
1/2 cytryny, sok
sól, pieprz
Skorupka:
70 g pistacji
1 łyżka uprażonego sezamu
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka masła
1-2 łyżki oleju smakowego, np. Kujawski
Wykonanie:
1. Kawałki łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy.
2. Pistacje siekamy, można w blenderze, ale nie za długo, bo to nie ma myć mąka. W miseczce mieszamy pistacje, sezam, migdały, wlewamy olej i dodajemy miękkie masło. Całość wyrabiamy rękoma, powstanie coś jak kruszonka.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (termoobieg). Formę żaroodporną smarujemy cienko masłem, kładziemy łososia a na niego wykładamy kruszonkę. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!