Na dzisiaj przygotowałam dla Was danie z kuchni azjatyckiej: pikantny sos z chilli, imbirem i czosnkiem (i tu możecie sami zdecydować jaki stopień ostrości chcecie uzyskać) i rewelacyjnie chrupiące kawałki kurczaka w cieście sezamowym.
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej rzepakowy do głębokiego smażenia lub frytura
Ciasto sezamowe:
2 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oleju sezamowego
2-3 łyżki sezamu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Sos:
1-3 chilli (w zależności jak ostry ma być sos:
1 papryczka-lekko ostry, 2-średnio, 3-bardzo ostry!)
1 ząbek czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
200 ml mleczka kokosowego
1 szklanka bulionu
1 czerwona papryka
1/2 papryki żółtej
4-5 bardzo dużych pieczarek
sól
2 łyżki oleju sezamowego
szczypior
250 g ryżu basmati (porcja na 4 osoby)
Wykonanie:
1. Sezam upraż na suchej patelni. Białka przełóż do miseczki i lekko roztrzep widelcem, ale tylko tyle, by się delikatnie spieniły, dodaj resztę składników na ciasto i dobrze wymieszaj.
2. Chilli przetnij na pół, usuń pestki (użyj rękawiczek jeśli chcesz), pokrój na drobniutko. Czosnek i imbir obierz i również pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w pasy a te na pół. Pieczarki oczyść i przekrój na 4 części. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego, wrzuć chilli, czosnek i imbir, smaż krótko ok. 15 sekund, dodaj kurkumę i kolendrę, smaż chwilkę często mieszając. Dorzuć paprykę i pieczarki. Wlej bulion i duś warzywa, ok. 5 minut. Dolej mleczko kokosowe. Sos gotuj ok. 8 minut (warzywa muszą być chrupkie). Sos dopraw solą.
3. Piersi pokrój w 1,5 - 2 cm paski. Do garnka nalej tyle oleju by od spodu było minimum 10 cm. Możesz użyć frytury i smażyć w koszu. Olej dobrze rozgrzej. Kawałki kurczaka obtocz najpierw w mące ziemniaczanej a potem w cieście. Smaż, często przekręcając, ok. 3-4 minut na stronę. Wykładaj na ręcznik papierowy.
4. Ryż przełóż do garnka, zalej ok. 650 ml zimnej wody i ugotuj na sypko, czyli jak ryż wchłonie wodę, wyłącz palnik i przykryj garnek, ryż sam dojdzie.
5. Sposób podania: ryż polewamy sosem z warzywami a na górę kładziemy kurczaka w sezamie. Całość posypujemy świeżym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!