piątek, 16 stycznia 2015

Ostry sos z kurczakiem po azjatycku

16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw! (to też dla mnie nowość). Więc w kuchni będzie ostro! Chilli, czosnek, wasabi, pieprz, imbir... to one nadają pikanterii naszym potrawom. Warto je również częściej stosować w kuchni ze względu na ich właściwości zdrowotne. 

Na dzisiaj przygotowałam dla Was danie z kuchni azjatyckiej: pikantny sos z chilli, imbirem i czosnkiem (i tu możecie sami zdecydować jaki stopień ostrości chcecie uzyskać) i rewelacyjnie chrupiące kawałki kurczaka w cieście sezamowym.






Składniki:

400 g piersi z kurczaka 
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej rzepakowy do głębokiego smażenia lub frytura


Ciasto sezamowe:
2 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oleju sezamowego
2-3 łyżki sezamu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne



Sos:
1-3 chilli (w zależności jak ostry ma być sos: 
1 papryczka-lekko ostry, 2-średnio, 3-bardzo ostry!)

1 ząbek czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
200 ml mleczka kokosowego
1 szklanka bulionu
1 czerwona papryka
1/2 papryki żółtej
4-5 bardzo dużych pieczarek
sól
2 łyżki oleju sezamowego


szczypior

250 g ryżu basmati (porcja na 4 osoby)

Wykonanie:

1. Sezam upraż na suchej patelni. Białka przełóż do miseczki i lekko roztrzep widelcem, ale tylko tyle, by się delikatnie spieniły, dodaj resztę składników na ciasto i dobrze wymieszaj.

2. Chilli przetnij na pół, usuń pestki (użyj rękawiczek jeśli chcesz), pokrój na drobniutko. Czosnek i imbir obierz i również pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w pasy a te na pół. Pieczarki oczyść i przekrój na 4 części. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego, wrzuć chilli, czosnek i imbir, smaż krótko ok. 15 sekund, dodaj kurkumę i kolendrę, smaż chwilkę często mieszając. Dorzuć paprykę i pieczarki. Wlej bulion i duś warzywa, ok. 5 minut. Dolej mleczko kokosowe. Sos gotuj ok. 8 minut (warzywa muszą być chrupkie). Sos dopraw solą.



3. Piersi pokrój w 1,5 - 2 cm paski. Do garnka nalej tyle oleju by od spodu było minimum 10 cm. Możesz użyć frytury i smażyć w koszu. Olej dobrze rozgrzej. Kawałki kurczaka obtocz najpierw w mące ziemniaczanej a potem w cieście. Smaż, często przekręcając, ok. 3-4 minut na stronę. Wykładaj na ręcznik papierowy.

4. Ryż przełóż do garnka, zalej ok. 650 ml zimnej wody i ugotuj na sypko, czyli jak ryż wchłonie wodę, wyłącz palnik i przykryj garnek, ryż sam dojdzie.

5. Sposób podania: ryż polewamy sosem z warzywami a na górę kładziemy kurczaka w sezamie. Całość posypujemy świeżym szczypiorem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!