Składniki:
2 piersi z kurczaka
pieprz ziołowy
2-3 łyżki oleju do smażenia
Nadzienie:
50 g orzechów włoskich
50 g suszonej żurawiny
150 g sera z niebieską pleśnią (np. Castello Danable, 50% tł.)
2 arkusze papieru do pieczenia o wym. 38x42 cm
nitka bawełniana
Wykonanie:
1. Piersi kurczaka umyj, osusz, przekrój wzdłuż ale nie rozcinając do końca. Rozłóż i rozbij delikatnie. Posyp pieprzem.
2. Na każdy płat pokrusz ser pleśniowy, posyp żurawiną i lekko przesiekanymi orzechami włoskimi.
3. Pierś delikatnie ale w miarę mocno zwiń w roladę. Roladę przełóż na arkusz papieru do pieczenia.
4. Roladę zawiń ciasno w papier do pieczenia, boki zakręć i zawiąż bawełnianą nitką.
5. Na rozgrzaną patelnię wlej ok. 2 łyżki oleju, połóż roladki i smaż z każdej strony po 6-7 minut.
6. Usmażone roladki przełóż ostrożnie na deskę i zostaw na ok. 7-8 minut. Jeśli zależy Ci na sosie który wytworzył się w środku w papierze to przełóż roladki na głęboki talerz i wtedy rozwijaj z papieru.
7. Roladki pokrój w plastry lub podawaj w całości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!