Składniki:
200 g mąki orkiszowej jasnej (można użyć pszennej)
1,5 łyżeczki sody
50 g mielonych migdałów
250 g twarogu półtłustego
80 g cukru pudru
2 żółtka
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka octu
0k. 1/2 l oleju do smażenia
Polewa:
100 g białej czekolady
1 łyżeczka oleju
kolorowa posypka cukrowa
Wykonanie:
1. Mąkę i sodę przesiej do miski, dodaj migdały, wkrusz twaróg, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Ciasto może mieć porowatą strukturę, ale to nic nie szkodzi. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, szklanką lub kubkiem o śred. 8 cm wykrawaj koła, środek wykrój nakrętką od napoju, np. od wody mineralnej.
2. Do garnka wlej olej, powinien być na wyskości ok. 10 cm od dna. Rozgrzej go. Wkładaj oponki i smaż. Moje smażyłam po 4 sztuki na raz, ale to zależy jakiej szerokości garnek użyjecie. Oponki nie mogą się posklejać ani dotykać dna. Smaż z każdej strony aż się zrumienią i przewracając tylko raz, ok. 2-3 minuty na stronę. Wykładaj na papierowy ręcznik. Zostaw do ostudzenia.
3. Czekoladę i olej rozpuść razem w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą polewaj oponki i posypuj ozdobami cukrowymi.
* Oponki możemy posypać też cukrem pudrem lub polać zwykłym lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!