wtorek, 13 stycznia 2015

Oponki serowe z migdałami

  • Lekkie, puchate a z wierzchu chrupiące oponki z dodatkiem białego sera i mielonych migdałów. Robi się je bardzo szybko i też szybko znikają.


Składniki:

200 g mąki orkiszowej jasnej (można użyć pszennej)

1,5 łyżeczki sody
50 g mielonych migdałów
250 g twarogu półtłustego
80 g cukru pudru
2 żółtka
100 g jogurtu naturalnego 
1 łyżeczka octu

0k. 1/2 l oleju do smażenia

Polewa:
100 g białej czekolady
1 łyżeczka oleju
kolorowa posypka cukrowa 


Wykonanie:

1. Mąkę i sodę przesiej do miski, dodaj migdały, wkrusz twaróg, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Ciasto może mieć porowatą strukturę, ale to nic nie szkodzi. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, szklanką lub kubkiem o śred. 8 cm wykrawaj koła, środek wykrój nakrętką od napoju, np. od wody mineralnej.


2. Do garnka wlej olej, powinien być na wyskości ok. 10 cm od dna. Rozgrzej go. Wkładaj oponki i smaż. Moje smażyłam po 4 sztuki na raz, ale to zależy jakiej szerokości garnek użyjecie. Oponki nie mogą się posklejać ani dotykać dna. Smaż z każdej strony aż się zrumienią i przewracając tylko raz, ok. 2-3 minuty na stronę. Wykładaj na papierowy ręcznik. Zostaw do ostudzenia.


3. Czekoladę i olej rozpuść razem w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą polewaj oponki i posypuj ozdobami cukrowymi.





Oponki możemy posypać też cukrem pudrem lub polać zwykłym lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!