Składniki:
Na 2 porcje:
80 g rukoli
1/2 avokado
300 g ziemniaków z czerwoną skórką
1/4 granata
130 g dzikiego łososia
Marynata do ryby:
1,5 łyżeczki sosu teriyaki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju sezamowego
Dressing:
2-3 łyżki oleju smakowego, np. Kujawski
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej ziarnistej
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Składniki na marynatę do ryby wymieszaj, zalej rybę i marynuj ok. 30 minut.
2. Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj, ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Oddcedź i przestudź. Pokrój w mniejsze cząstki (np. na 4 części).
3. Rukolę umyj, osusz. Z granata wypukaj ziarna, rób to w wysokiej misce, bo sok ciężko się zmywa ze ścian :-)
4. Rozgrzej patelnię grillową, łososia wyjmij z marynaty i lekko osusz, usmaż na patelni grillowej. Na tej samej patelni ugrilluj ziemniaki (nie wymagają długiego grillowania, tylko tyle by zrobiły się chrupiące).
5. Do słoika z nakrętką wlej wszystkie składniki na dressing. Słoik zakręć i potrząsaj energicznie aż powstanie emulsja.
6. Na talerzu ułóż rukolę, kawałki łososia, łódki avokado, ziemniaki, posyp granatem, całość skrop dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!