Składniki:
Biszkopt:
5 jajek, osobno białka i żółtka, w temp. pokojowej
1/2 szkl. cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus jagodowy:
400 g jagód (użyłam mrożonych, w sezonie można świeże)
7 blatów żelatyny
400 g słodkiej śmietany
130 g cukru pudru
2 białka
Mus śmietanowy:
300 g słodkiej śmietany
4 blaty żelatyny
6 łyżek słodzonego mleka skondensowanego
(resztę z puszki z 400 g użyłam do masy kokosowej)
(resztę z puszki z 400 g użyłam do masy kokosowej)
Masa kokosowa:
ok. 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego
ok. 1 szklanki mleka
100 g wiórek kokosowych
100 g miękkiego masła
Wykonanie:
1. Biszkopt: białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Blaszkę o rozm. 35x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier. Jak całkowicie ostygnie przekrój go wzdłuż na pół. Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłóż folią aluminiową lub papierem, połóż jeden blat biszkoptu.
2. Mus jagodowy: po rozmrożeniu jagód i odlaniu wody zostało mi 350 g owoców. Owoce zmiksuj w blenderze kielichowym. Możesz go przetrzeć przez sitko z drobnymi oczkami, by pozbyć się pozostałych skórek czy większych cząstek (nie jest jednak konieczne). Żelatynę namocz na 5 minut w zimnej wodzie, by zmiękkła. Żelatynę odsącz i zalej 2 łyżkami gorącej wody, musi się całkowicie rozpuścić. Do żelatyny dodaj z 2 łyżki musu jagodowego i dobrze wymieszaj, całość przelej do miski z musem, wymieszaj i wstaw do lodówki. Dopiero jak masa zacznie tężeć można ją wykorzystać dalej.
3. Gdy masa jagodowa trochę stężeje zacznij ubijać śmietanę. W połowie ubijania dodaj cukier i ubij na sztywno (uważaj by jej nie przebić!). Białka również ubij na sztywno. Do tężejącej masy wmieszaj deliatnie śmietanę a na koniec białka. Całość wyłóż na spodni blat biszkoptu, wstaw do lodówki i poczekaj aż mus będzie sztywny (ok. 2-3 gdziny).
4. Na mus śmietanowy: śmietankę zacznij ubijać, w połowie dodaj skondensowane mleko, ubij na sztywno. Żelatynę namocz na 5 minut w zimnej wodzie, by zmiękkła, odsącz i zalej 2 łyżkami gorącej wody, rozpuść ją całkowicie. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki ubitej śmietany, wymieszaj i wlej do miski ze śmietaną, ubij porządnie. Masę śmietanową wyłóż na sztywny mus jagodowy. Przykryj drugim blatem biszkoptu i wstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny.
5. Masa kokosowa: do garnka wlej mleko skondensowane i mleko zwykłe, zacznij podgrzewać. Jak mleka się połączą dodaj wiórki kokosowe, mieszając gotuj je, aż kokos wypije mleko. Odstaw do ostudzenia. W misie ubij masło na puch. Partiami dodawaj schłodzoną masę kokosową. Gotową masę wyłóż na wierzch biszkopta. Ciasto dobrze jest znowu schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!