środa, 14 stycznia 2015

Calzone w wersji mini

  • Jeśli zostało Wam gotowane mięso z kury z rosołu to można je świetnie wykorzystać do farszu. Farsz jest bardzo prosty i niewiele z nim pracy, bo to warzywa konserwowe jak groszek, kukurydza i marchewka, wszystko już ugotowane, wystarczy odsączyć z zalewy i wymieszać z mięsem.


  • Składniki:

    Ciasto:
    400 g mąki orkiszowej półrazowej (typ 1050)
    1,5 łyżeczki suchych drożdży
    2 łyżki oliwy
    280-300 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    1 rozbełtane jajko do smarowania
    sezam do posypania

    Farsz:
    300 g mięsa z gotowanej kury
    1 cebula
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i czosnku granulowanego
    420 g warzyw konserwowych jak groszek, marchewka, kukurydza 
  • (np. "Nasza Spiżarnia" z Biedronki)
  • 80 g startego sera żółtego np. Gouda
    olej do smażenia

    Dip jogurtowy:
    150 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki pikantnego ketchupu (np. z Pudliszek)
    1 łyżka majonezu
    1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    pieprz, sól

Wykonanie:

1. Do miski wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj, dodaj oliwę, sól i cukier. Zacznij mieszać - najlepiej robotem, wlewaj ciepłe mleko i mieszaj. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od rąk. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i pozostaw ciasto na ok. 1 godzinę do wyrastania.

2. Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę, cebulę poszatkuj. Na patelnię wlej ok. 2 łyżki oleju, usmaż cebulę na złoto, dodaj mięso z kurczaka, posyp curry, pieprzem ziołowym i czosnkiem, smaż krótko, często mieszając. Odstaw do ostudzenia. 


3. Przesmażone mięso wymieszaj z odsączonymi z zalewy warzywami.


4. Ciasto rozwałkuj dosyć cienko. Talerzykiem lub jakimś denkiem o średnicy 10-11 cm wykrawaj okręgi.


5. Na środek kładź 2-3 łyżki farszu, na czubek posyp serem.


6.  Ciasto złóż jak pieróg - na pół i zlep brzegi.


7. Calzone układaj na blaszce. Każdy pieróg posmaruj jajkiem i posyp sezamem. 


8.  Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 16-18 minut.


9. Dip jogurtowy: wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.

Do farszu - jeśli nie mamy gotowanego mięsa z rosołu - możemy użyć surowych piersi kurczaka albo jakąś inną wędlinę czy kiełbasę, najlepiej to co mamy niezjedzone w lodówce. Mięso zawsze dobrze jest najpierw krótko obsmażyć.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!