Wykonanie:
1. Do miski wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj, dodaj oliwę, sól i cukier. Zacznij mieszać - najlepiej robotem, wlewaj ciepłe mleko i mieszaj. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od rąk. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i pozostaw ciasto na ok. 1 godzinę do wyrastania.
2. Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę, cebulę poszatkuj. Na patelnię wlej ok. 2 łyżki oleju, usmaż cebulę na złoto, dodaj mięso z kurczaka, posyp curry, pieprzem ziołowym i czosnkiem, smaż krótko, często mieszając. Odstaw do ostudzenia.
3. Przesmażone mięso wymieszaj z odsączonymi z zalewy warzywami.
4. Ciasto rozwałkuj dosyć cienko. Talerzykiem lub jakimś denkiem o średnicy 10-11 cm wykrawaj okręgi.
5. Na środek kładź 2-3 łyżki farszu, na czubek posyp serem.
6. Ciasto złóż jak pieróg - na pół i zlep brzegi.
7. Calzone układaj na blaszce. Każdy pieróg posmaruj jajkiem i posyp sezamem.
8. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 16-18 minut.
9. Dip jogurtowy: wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
* Do farszu - jeśli nie mamy gotowanego mięsa z rosołu - możemy użyć surowych piersi kurczaka albo jakąś inną wędlinę czy kiełbasę, najlepiej to co mamy niezjedzone w lodówce. Mięso zawsze dobrze jest najpierw krótko obsmażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!