wtorek, 2 grudnia 2014

Ślimaki drożdżowe na słono

  • Drożdżowe ślimaki nadziewane farszem z wątróbki z soczewicą. Przekąska na wszelkie imprezy, sylwestra czy święta. Najlepiej smakują z kubkiem pikantnego barszczyku.





Składniki

Ciasto:
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
1 jajko
200 ml mleka
1 łyżeczka soli


Farsz:
500 g wątróbki drobiowej
150 g czerwonej soczewicy
1/2 pora
masło do smażenia
sól, pieprz
gałka muszkatołowa, mielona kolendra



rozbełtane jajko do smarowania



Wykonanie:
1. Ciasto: do miski wsyp mąkę i drożdże. Mleko lekko podgrzej i dolej razem z rozpuszczonym masłem do mąki, wbij jajko, dodaj sól i wyrób na gładkie ciasto. Pozostaw w misce do wyrastania, do podwojenia objętości.

2. Farsz: w dużym garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć wątróbkę i gotuj ją ok. 10 mnut. Wyjmij na talerz. W osobnym garnku zagotuj ok. 1,5 szklanki wody, posól ją i wrzuć soczewicę i gotuj aż będzie miękka. Oddcedź na sitku. Pora pokrój na 4 części wzdłuż a te w poprzek na małe części. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij pora.

3. Wątróbkę zmiel w malakserze na gładko. Przełóż do miski, dodaj pora i soczewicę, dopraw i porządnie wymieszaj.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży i w miarę cienki prostokąt, na całość nałóż farsz i zroluj wzdłuż dłuższego boku. Połóż na deskę i tnij w 1-1,5 cm plastry a te układaj na blaszkę. Każdy posmaruj rozbełtanym jajkiem. Pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku ok. 20-25 minut.


2 komentarze:

  1. uwielbiam soczewicę, wątróbki nie mogę jeśc, doradz mi czym mogę zastąpić? wspaniały blog i przepisy, dopiero trafiłam na Twoją stronkę i zostana na dłużej! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie na moim blogu! Cieszę się bardzo, że przepisy przypadły Ci do gustu :-)

    Wątróbkę proponuję zastąpić mięsem mielonym.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu!